Tvättråd!

Tvättråd för tröjorHej alla läsare, i dag blir det tvättråd! Förr eller senare måste man ju tvätta sina kära tröjor och då kan det vara bra att tänka på några saker.

Jag börjar med att påpeka det mest uppenbara av allt, tvätta aldrig din tröja med plagg som kan färga av sig, och tvätta aldrig tröjan så att den kan färga av sig på andra kläder! Speciellt om det rör sig om nya kläder. En ny tröja kan fälla av sig färg och en ny tröja har en förmåga att dra till sig färger, så det är bra att tänka på i första läget. Ju mer man tvättar ett plagg så tappar den i stort sett förmågan att fälla färger, dock sk man ändå alltid skilja på färgat och vita kläder i störasta möjliga mån.

Råd nummer ett, följ tröjans tvättanvisningar. Tvätta inte på högre temperatur än det står på tvättetiketten. Visserligen ganska självklart, men det är lätt att av gammal vana slänga in tröjan i tvättmaskinen med de andra tröjorna. Så om du har någon speciell tröja du är rädd om, se verkligen till att du kollar av tvättetiketten innan du stoppar in plagget i tvättmaskinen. En del tröjor kanske bara klarar 30 grader eller kräver handtvätt. Har du dock en tröja som ska tvättas i 40 grader så kan du oftast istället tvätta en i 30 grader, så länge den inte är väldigt smutsig. Att tvätta i 30 grader gör att ni spara energi och ett utmärkt sätta frö att bara frscha upp kläderna samtidigt som kläderna slits mindre.

Råd nummer två, stoppa inte in tröjan i torktumlaren. Gör det inte även fast det kanske står på tvättetiketten att tröjan klarar en tur i torktumlaren. Torktumlare sliter onödigt mycket på kläderna och råkar du ha för varmt kan plagget dessutom krympa. Torktumlar du en tröja kan den även tappa sin passform, vilkt är extra noga på vissa kläder. Som sagt slits kläderna extra mycket och efter en tid kan de även bildas hål, vilket givetvis är mycket trist.

Råd nummer tre, försök gärna plantorka plagg som riskerar att sträckas ut för mycket om de dropptorkar. Finns det mycket vatten kvar i tröjan eller t-shirten så försök försiktigt pressa ur vattnet för hand först. Plantorkar du inte vissa kläder så har de också en förmåga att tappa sin passform och kan i vissa fall deformeras något när de hänger.

Råd nummer fyra, ska du hängtorka en tröja så använd rätt galge! Gärna någon typ av uppblåsbar eller mjukt rundad galge som går ner i ärmarna på tröjan. Annars kan det bli riktigt fula märken av galgens ändar uppe på axlarna som knappt går att få bort! Jag ryser av bara tanken, har gjort en sån miss en gång och det var riktigt riktigt trist. Märkena gick aldrig riktigt bort helt, så jag lärde mig verkligen en läxa av misstaget.

Råd nummer fem, har du en fläck, testa att preparera fläcken med lite galltvål innan du stoppar in tröjan i tvättmaskinen. Förhoppningsvis gör galltvålen underverk med fläcken. Men får du en fläck på tröjan slå genast upp närmsta husmorsbok och kolla hur fläcken bäst behandlas, olika fläckar tas ju som bekant hand om på bästa sätt på lite olika vis. Ibland kan det räcka att bara gnugga in vanligt tvättmedel om du inte har galltvåll tillgängligt. Ett annat alternativ är att testa med Vansih som är ett tvättmedel som är mycket starkare, dock är det inte alltid bra att använda så gör det det med tillförsikt då det sliter extra på kläderna.

Råd nummer sex, förvara dina tröjor på ett bra sätt. Häng dem gärna på bra galgar och stryk dem med på avigsidan på den temperatur som tvättråden rekommenderar. Du kan även stryka kläderna med hjälp av ånga, det sliter faktiskt mindre än ett strykjärn, dock är det inte alla som har en ångmaskin hemma.

Detta var mina basicråd om hur man tar hand om tröjorna på bästa sätt!