Guide till hur du gör din egen tröja

I dag tänkte jag berätta lite om hur man kan skapa sin egen tröja. Ibland har man ju egna idéer och önskemål på hur man vill ha en tröja, och då är det alltid roligt att kunna ta saken i egna händer och skapa den istället för att vänta och hoppas på att någon annan gör slag i saken.

Oavsett hur du väljer att skapa din tröja kan ett bra bildredigerings/ridprogram på datorn vara användbart. Då kan du enkelt klippa ut intressanta delar ur ett motiv, rita egna saker och använda bildprogrammets olika filterinställningar för att skapa specialeffekter.

Metod nummer 1: Designa dit eget tryck som du sen låter ett professionellt tryckeri trycka. Du kan antingen skapa motivet i datorn eller rita för hand och sen scanna in motivet till datorn. Tänk på att följa instruktionerna från tillverkaren vad gäller upplösning och mått på motivet för bästa resultat.

Metod nummer 2: Köp eller gör egna schabloner som du använder för att göra dina egna tryck med! Du trycker med speciell textilfärg som du fixerar med strykjärn. Tänk på att inte använda för mycket färg, annars kan färgen blöda ut utanför tryckytan då tyget suger åt sig vätskan i färgen.

Metod nummer 3: Köp stämplar med färgdynor för textil. Det går också bra att göra egna stämplar i trä, potatis och liknande om du inte kan hitta stämplar med rätt motiv. Dock kräver det lite extra pill och det kan vara svårt att få till stämplarna bra om man gör dem själv. Så jag skulle rekommendera att köpa i första hand.

Metod nummer 4: Köp transfertyg som du klipper ut önskade former i, ex cirklar, spiraler, fåglar sen kan du applicera dessa på tröjan genom att stryka fast dem. Ett mycket enkelt sätt att göra en egen tröja på.

Metod nummer 5: Rita själv direkt på tröjan med textilpennor. Du kan skissa upp konturerna med en speciell markeringspenna för textilier som försvinner i vatten, och sen fylla i med riktiga textilpennor som du fixerar med värme när du är nöjd med resultatet. Detta sätt kräver en del konstnärlig finess, något jag själv saknar. Ett alternativ är dock att göra ett enkelt motiv med enkla konturer och stora ytor att fylla i, det kanske jag skulle kunna klara av.

Det finns speciella typer av skärmaskiner för hobbybruk man kan köpa, dessa skär ut schabloner du ritat i datorn så att du enkelt kan göra egna schabloner och annat. Är du en riktig entusiast är en sån här skärmaskin intressant att kika på. De kallas för vinylskärare, skärplotter och liknande om du är intresserad av att googla efter mer info.

Se denna film för att se vad en sådan här vinylskärare kan göra och vad du kan använda den till: